Aspen Valley Hospital Expansion and Renovation

To meet the needs of the growing Aspen community, Aspen Valley Hospital (AVH) is transforming from an outdated, 70,000 SF, inpatient-focused critical access hospital into a progressive, 230,000 SF, outpatient-oriented, efficient and user-friendly medical center. For the design of the expanded center, AVH desired timeless architecture that would reflect the natural beauty of Aspen.

Building on a relationship that began in 1999, AVH and Heery Design have worked closely to develop the master plan and design as well as the ongoing implementation of the expansion and renovation phases. To achieve the desired growth with site limitations, a complex, phased approach was necessary. Both horizontal and vertical expansions involve the development of new service areas in their entirety in order to move services into a new space before renovating vacated areas.

The implementation of the master plan was organized into four phases. The Aspen Birth Center was completed in 2008 as part of phase one. The Birth Center is positioned to meet the growing demand for services with five single-occupancy labor, delivery and recovery rooms designed to provide patients and their families with a spacious, home-like environment. Phase two involves a new, two-story bed tower with additional space to intensive care. It also includes a new 236-space, three-story parking garage, food service, employee housing building and 17,000 SF if medical office space. Phase three adds a two-story addition with a basement, expansion at the first floor for surgical services, and the relocation/ expansion of the Imaging and Emergency Departments. A rooftop heliport is planned to be positioned above the new Emergency Department. During phase four, renovation to outpatient programs and laboratory space with the additions of a high-bay arched atrium “front door” for the hospital, providing public access to all inpatient and outpatient services.

Heery envisioned new angles to achieve the client’s program goals. The use of natural lighting, capturing the extraordinary views, reflects the natural beauty of the Aspen mountain community. AVH is transforming into a highly efficient and patient friendly medical center. Projects completed to date show increased patient satisfaction and volume and improved physician recruiting. A true community effort, the design process involved the entire hospital staff, neighborhood groups, elected officials and the community at large.

Services

Architecture
Interior Design
Commissioning

Location

Aspen, CO

Size

154,000 SF (new), 76,000 SF (renovation)