Home Depot Store Support Center

To accommodate the company's dynamic growth, Bernie Marcus, founder of The Home Depot, was seeking a space that would be functional and adaptable to change.  The Home Depot commissioned Heery Design to provide planning services for over three million SF of corporate headquarters and data center space on 43 acres in Atlanta. The campus consolidated existing offices scattered across the city and housed the company’s rapidly expanding business and support services. The Master Plan for the complex included seven mid-to-high rise buildings, roadways and parking facilities.

The design and construction team set to work to simplify and streamline construction processes without compromising quality in order to ensure staff relocation as soon as possible  For example, the original design called for ribbon windows and precast concrete façade. A local metal fabricator along with Heery’s architects presented the idea of using exterior metal panels instead. Because the panels were more durable and lighter weight, their higher first cost was offset by the reduction in foundation and building structure costs. Home Depot was pleased to see the budget redirected toward “above ground” materials.

In addition to architectural services, Heery's engineering team also provided its services. The team developed and executed a commissioning plan for the Home Depot Store Support Center and data center. Engineering developed functional tests for all systems, coordinated commissioning activities, verified submittal data and equipment installation. Heery witnessed site and functional tests and coordinated and validated integrated tests of all building systems. Systems commissioned included: central chilled water plants; CRAC units; air handling systems; building automation system; electrical power distribution; UPS systems; generators and paralleling switchgear systems.

Focused on creating an energy efficient building, Heery installed a control system for lighting, specified low-e glass and created a tight building envelope. Variable-speed pumping took lighter nighttime loads into account, while building exhaust was cycled through an energy recovery wheel transferring that energy into the incoming fresh air makeup. Heery’s design of the central energy plant also helped create significant energy and maintenance savings.

Satellite chiller plants were linked to consolidate efficiency and take up less physical space. An added benefit was that the Data Center, which had a dedicated utility plant, was able, by virtue of Heery’s design, to use the other two plants to supply needed redundancy. This strategy provided the level of reliability the Data Center required and gave the operating staff a high degree of confidence that their campus could withstand any natural disaster and still maintain its mission.

"Heery has been a valuable partner throughout the process and has been extremely responsive ... I will continue to use Heery to design future buildings as our Store Support Center expands. Heery’s partnership with Home Depot has allowed us to focus on our core business and provide returns to our shareholders.”

- Fred J. Tharpe, Former Project Manager

Services

Architecture
Interior Design
Engineering
Commissioning

Location

Atlanta, GA

Size

3 million SF

VIEW OTHER PROJECTS